بعد از نامه اعتراضی فدراسیون کشتی به وزارت ورزش علیه نادو، این سوال برای برخیها پیش آمده که در آستانه مسابقات قهرمانی آسیا آیا کشتی ایران نمونه دوپینگ مثبت دیگری دارد؟
خانه کشتی– در تاریخ ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ فدراسیون کشتی اعتراض شدیدش را از نادو به وزارت ورزش اعلام کرد و اعلام شد که تا زمان رفع نشدن مشکل فیمابین، هیچگونه همکاری را با ستاد ملی مبارزه با دوپینگ نخواهد داشت.
در این خصوص در سایت فدراسیون کشتی عنوان شد:
«متأسفانه این ستاد که پیش از این به اشتباه غیبت قهرمانان کشتی را به کمیته بین المللی المپیک (IOC) اعلام کرده بود در حالی که فدراسیون کشتی نسبت به ارسال آدرس و نشانی ۱۵۰ کشتیگیران مد نظر جهت انجام تست سرزده اقدام کرده و بعدا در جلسهای مشخص شد که نامهی فدراسیون کشتی توسط این ستاد گم شده است، در دومین مورد، کم کاری خود در مورد تأخیر در اعلام جواب آزمایش دوپینگ نفرات اعزامی به رقابتهای قهرمانی آسیا در مغولستان را که یک ماه پیش انجام شده، به گردن پُست انداخته است. با توجه به این کم کاریها که میتواند کشتی کشور را در عرصه بینالمللی با مشکلات بزرگی روبهرو کند، فدراسیون کشتی در نامهای به وزارت ورزش و جوانان، اعتراض شدید خود را نسبت به عدم مسئولیتپذیری این سازمان اعلام کرد و تا رفع نشدن مشکل، هیچ گونه همکاری را با نادو نخواهد داشت.»
اما عصبانیت فدراسیون کشتی از نادوی ایران از کجا آب میخورد؟
انتقاد لالوویچ از فدراسیون کشتی ایران در نورسلطان
دو ماهی بیشتر از ریاست علیرضا دبیر بر فدراسیون کشتی نمیگذشت که تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی ایران با هدایت غلامرضا محمدی و محمد بنا برای حضور در مسابقات جهانی ۲۰۱۹ که حکم اولین مرحله گزینشی المپیک ۲۰۲۰ توکیو را هم داشت، راهی نورسلطان قزاقستان شدند.
در بحبوحه برگزاری این مسابقات فرصتی دست داد تا رئیس جدید فدراسیون کشتی ایران دیداری با نناد لالوویچ رئیس صربستانی اتحادیه جهانی داشته باشد. علاوه بر صحبت در مورد بدهیهای ایران به اتحادیه، یکی از موارد مهمی که لالوویچ به قهرمان المپیک ۲۰۰۰ سیدنی گوشزد کرد، موارد زیاد تستهای مثبت کشتی ایران بود و رئیس اتحادیه جهانی از رئیس فدراسیون کشتی ایران خواست در این باره تصمیمات جدی و بازدارنده گرفته شود. لالوویچ عنوان کرد که ایران جزو کشورهایی است که نمونههای نسبتا زیادی در سال دارد.
فدراسیون کشتی بعد از اتمام مسابقات جهانی، بلافاصله جلسهای با نادوی ایران داشت و ضمن درخواست از ستاد ملی مبارزه با دوپینگ برای حضور جدی در مسابقات داخلی و انجام تستهای بیشتر از مسابقات و اردوها، در ادامه در سال ۹۹ آدرس منزل، شماره تلفن و ایمیل ۱۵۰ قهرمان خود را در نامهای به نادو اعلام کرد تا از آنها تست دوپینگ رفته شود که همین حساسیت بود که باعث شد تعداد تستهای دوپینگ گرفته شده از کشتیگیران به شکل قابل توجهی با افزایش مواجه شود.
دبیر متخلفان را به افشای نامشان در سایت فدراسیون تهدید کرد
علیرضا دبیر بعد از دیداری که با لالوویچ داشت و حساسیتی که تعداد نمونههای مثبت کشتیگیران ایرانی برای اتحادیه جهانی ایجاد کرده بود، رئیس فدراسیون طی مصاحبهای اعلام کرد که برخوردی جدی با دوپینگیها خواهد داشت و بعد از احراز تخلف هر قهرمانی، نام او در سایت فدراسیون کشتی درج خواهد شد.
البته این تصمیم مخالفانی هم داشته و دارد و برخی معتقد بودند و هستند که به این شکل با آبروی ورزشکار بازی خواهد شد، درحالیکه دبیر در همان مقطع روی این موضوع تاکید داشت که ورزشکاران مراقب داروها و مکملهای مصرفی باشند چراکه نمونههای مثبت، گره خورده با آبروی ورزش ملی ایران است و هر کسی در این زمینه تخلف کند، باید تاوانش را بدهد.
فدراسیون علیرضا دبیر البته از همان ابتدا تا امروز پای حرفش مانده و بعد از پایان پروسه صدور رای، نام ورزشکار خاطی را در سایت فدراسیون قرار داده است، این در حالی است که در سالهای اخیر شاهد لاپوشانی و پنهانکاری برخی فدراسیونها در خصوص اعلام نام دوپینگیهایشان بودهایم.
از شکست عجیب و غریب هدایت تا از دست رفتن امتیاز وزن ۸۷ کیلو
بهمن ماه سال ۹۸ بود که بهروز هدایت، شکست عجیب و غریبی در مرحله نیمهنهایی مسابقات کشتی فرنگی قهرمانی بزرگسالان آسیا داشت. او با وجودی که به راحتی و با امتیاز بالا از حریف پیش بود در ثانیههای پایانی به طرز ساختگی امتیاز از دست داد و کشتی برده را باخت!
مشخصا شکست این کشتیگیر کاملا عمدی به نظر میرسید و در نهایت فدراسیون برای خاتمه دادن به گمانهزنیها و شایعات عنوان کرد که تست دوپینگ این کشتیگیر مثبت اعلام شده و برای آنکه بعد از قهرمانی مدال از ایران پس گرفته نشود و جریمهای به کشتی کشورمان تعلق نگیرد و همچنین به خاطر مسائل اخلاقی، از او خواسته شده است که مقابل حریف تن به شکست مصلحتی بدهد.
همان وقت این سوال وجود داشت که چرا اصلا بهروز هدایت با تیم ملی به مسابقات قهرمانی آسیا برده شد که چنین اتفاقی رخ داده و تیم ملی امتیاز یک وزن را از دست بدهد.
برای پاسخ به این سوال، در همان مقطع، دکتر مهرشاد پورسعید اصفهانی، رئیس وقت کمیته پزشکی فدراسیون کشتی اظهار داشت:
فدراسیون کشتی از نادو خواست که از نفرات برتر مسابقات جام تختی در شیراز، تست دوپینگ گرفته شود و بهروز هدایت نیز پیشنهاد مربیان تیم ملی بود که او هم برای انجام تست با ماموران نادو همکاری لازم را داشت. فدراسیون کشتی با توجه به در پیش بودن مسابقات قهرمانی آسیا در هندوستان خواست که نتایج نمونهگیریهای جام تختی سریعتر از روال معمول و به صورت اورژانسی در اختیار فدراسیون قرار گیرد که عنوان شد آزمایشگاه کلن آلمان به دلیل ترافیک کاری، امکان پاسخگویی سریع ندارد.
در نهایت نتیجه تست دوپینگ درست قبل از انجام مسابقه نیمهنهایی مسابقات قهرمانی آسیا از سوی آزمایشگاه کلن به نادوی ایران اعلام شده و در ادامه به اطلاع فدراسیون رسید تا از حضور او در مبارزه فینال ممانعت شود. حضور هدایت در فینال او را به طور قطع در مسیر تست مجدد قرار داده و مثبت شدن نمونه او، جرایم سنگینی را برای کشتی ایران به همراه داشت. این اولین چالش جدی فدراسیون کشتی با نادو بود، پاسخ دیرهنگام نادو باعث شد امتیاز وزن ۸۷ کیلوگرم به کل از دست برود.
انتقاد فدراسیون از ایجاد یک نقطه سیاه در کارنامه درخشان المپیکیهای ایران
اما چالش بعدی، در پایان رقابتهای المپیک رخ داد. نادو از فدراسیون کشتی خواست تا زمینه تست دوپینگ ۴ مدالآور ایران در بازیهای توکیو را فراهم کند؛ محمدرضا گرایی، حسن یزدانی، امیرحسین زارع و محمدهادی ساروی و این در حالی بود که فدراسیون اعتقاد داشت از هر ۴ نفر بعد از کسب مدال المپیک تست دوپینگ از سوی وادا گرفته شده و آنها اکنون در مسابقه نیستند.
این در حالی بود که پیش از این فدراسیون کشتی آدرس منزل، ایمیل و شماره تلفن همه قهرمانانش را به نادو اعلام کرده بود و نادو میتوانست از هر قهرمانی که میخواهد در هر زمان و مکانی تست بگیرد.
فدراسیون با توجه به اینکه هیچ یک از این ۴ مدالآور در آن مقطع در تهران و دسترس فدراسیون نبودند، اعتقاد داشت که ماموران نادو برای انجام تست به شهر و خانه آنها بروند.
در همین رابطه به وادا اعلام شد که آنها یک بار از انجام تست سر باز زدهاند و این مسئله به شدت صدای فدراسیون را درآورد که قبلا آدرس تمام قهرمانانش را به فدراسیون پزشکی و نادو اعلام کرده و این نامه در نادو گم شده و فدراسیون اعتقاد دارد که تاوان این قصور را قهرمانان کشتی دادهاند که یک بار عنوان شده از انجام تست خودداری کردهاند. در صورت تکرار ماجرا برای بار سوم و ممانعت از انجام تست به منزله دوپینگ محسوب شده و محرومیت برای ورزشکار به همراه داشت.
نگرانی بنا از تکرار ماجرای هدایت این بار در اولانباتور
فدراسیون کشتی از نادو خواست که از نفرات برتر جام تختی که ۴ تا ۶ اسفند در اهواز برگزار شد، تست دوپینگ بگیرد تا با توجه به اینکه قرار بود قهرمانان این رقابتها راهی مسابقات آسیایی شوند، ماجرای بهروز هدایت و مسابقات آسیایی هندوستان تکرار نشود. محمد بنا که یک بار تیمش یک وزن را از دست داده و طعم شکست مصلحتی به خاطر اعلام دیرهنگام تست مثبت یک ورزشکار چشیده بود، تاکید زیادی روی این موضوع داشت اما این طور که پیداست باز هم کشتی باید بدون اطلاع از نتیجه نمونهگیری در آخرین مسابقه برگزار شده به قهرمانی آسیا برود. در توضیحات فدراسیون در این خصوص آمده است: «نادو کم کاری خود در مورد تأخیر در اعلام جواب آزمایش دوپینگ نفرات اعزامی به رقابتهای قهرمانی آسیا در مغولستان را که یک ماه پیش انجام شده، به گردن پُست انداخته است.»
ماجرای بهروز هدایت، درج یک بار ممانعت از انجام تست در کارنامه ۴ مدالآور کشتی در توکیو با وجود آدرسی که فدراسیون در اختیار فدراسیون پزشکی و نادو قرار داده بود و همچنین ماجرای اخیر نمونهگیری از کشتیگیران در جام تختی باعث شد که فدراسیون کشتی، نادو را به برخورد شخصی با این فدراسیون که جزو همراهترین فدراسیونها در زمینه مبارزه با دوپینگ بوده است، متهم کند.
جدیت فدراسیون کشتی در زمینه مبارزه با دوپینگ و برخورد با متخلفان، خوشبختانه آمار دوپینگیها را کاهش داده و فدراسیون میگوید همیشه درهای خانههای کشتی را به روی نادو باز گذاشته که در هر مرحلهای از اردوها، از قهرمانانش تست بگیرد اما حالا مواردی که پیش آمده باعث شده که فدراسیون کشتی دیگر قصد همکاری با قائم مقام ستاد ملی مبارزه با دوپینگ را نداشته باشد.
*اعتراض شدید فدراسیون کشتی به وزارت ورزش و جوانان
*ویدیو؛ بالاخره گیبل استیوسون وارد رینگ کشتیکج شد
*اعلام ترکیب تیمملی کشتی فرنگی جهت حضور در رقابتهای قهرمانی آسیا