خانه کشتی | رسانه تخصصی کشتی

شعار سایت

مهدی آقاولی: داور تحت تاثیر نام سعدالله اف بود؛ گرایی از پا استفاده نکرد

سالار آقاولی داور کشتی- مهدی آقاولی داور کشتی- داور کشتی- عکس مجتبی شورمیج- عکاس مجتبی شورمیج
نویسنده:

مصطفی ذبیح زاده

تاریخ :

15 آبان 1403


ساعت :

۲۱:۱۷

منبع:

اختصاصی خانه کشتی

اختصاصی خانه کشتی | در جریان رقابت‌های کشتی فرنگی و آزاد قهرمانی جهان در اوزان غیرالمپیکی، دو مورد داوری در کشتی‌های ملی‌پوشان ایران مشهود بود. 

ابتدا در کشتی فرنگی، محمدرضا گرایی ملی‌پوش ایران در وزن ۷۲ کیلوگرم در یک کشتی بحث‌برانگیز، با نتیجه ۱۱ بر ۳ مقابل بنیامین پیک از آمریکا شکست خورد. در این کشتی گرایی در یک صحنه رقیب را به پل زد اما داوران معتقد بودند او از پا استفاده کرده و به او اخطار دادند.

در کشتی آزاد و در نیمه‌نهایی وزن ۹۲ کیلوگرم نیز، در ثانیه‌های پایانی کشتی کامران قاسم‌پور و عبدالرشید سعدلله‌یف، قاسم‌پور در چند صحنه سروگردن رقیب را گرفت و به نوعی خیمه زد اما داور بلافاصله با حرکت دست سعدلله یف، سرپا می‌داد که این مورد نیز مورد انتقاد قرار گرفت.

در همین راستا، مهدی (سالار) آقاولی، داور درجه یک بین‌المللی کشتی ایران و کارشناس داوری در گفت و گوی اختصاصی با خانه کشتی، درباره قضاوت داوران در کشتی محمدرضا گرایی گفت:

در کشتی فرنگی استفاده از پا ممنوع است. اینکه در کشتی آقای گرایی خطا رخ داد و بگوییم داورها عمدا این کار را کردند، اینطور نیست. به هرحال حتی در سطح المپیک هم اشتباه داوری پیش می‌آید و نظر داورها این بوده که خطای استفاده از پا رخ داده اما به نظر من، احساس می‌کنم گرایی استفاده مشهود از پا نداشت و پا را ثابت کرد و استارت زد پس استفاده از پا در این فن نداشت. یعنی پا باعث نشد کشتی‌گیر آمریکایی به خطر بیفتد و به نظرم داورها اینجا اشتباه کردند و محمدرضا گرایی از پا استفاده نکرد.

او درباره اینکه به صورت کلی در چه شرایطی استفاده از پا چه از سوی مدافع، و چه از سوی مهاجم خطا لحاظ می‌شود، گفت:

اگر مهاجم در کشتی فرنگی به صورت مشهود از پا استفاده کند، داور باید بلافاصله کشتی را قطع کند و به کشتی‌گیر مهاجم تذکر بدهد اما اخطار و امتیاز ندارد. اما اگر در مرتبه دوم این خطا تکرار شود، با یک اخطار و یک امتیاز جریمه می‌شود. اما در موقعیت مدافع شرایط فرق دارد. اگر مدافع از پا استفاده کند، بدون تذکر در همان مرتبه با یک‌اخطار و دو امتیاز جریمه می‌شود. اگر مرتبه دوم این خطا رخ دهد که با خطای لگ یا پا، از آن کشتی دیسکالیفه می‌شود. به هرحال فکر کنم در کشتی گرایی خطای سهوی رخ داد و باید کشتی ادامه پیدا می‌کرد.‌ چون من با چند نفر از داوران دیگر هم صحبت کردم همه معتقد بودند که داور ها اشتباه کردند و خطای پایی در کار نبود. گرایی پا را در حالت استارت گذاشت، حریف را روی تشک خراب کرد و پا باعث نشد که حریفش به پل برود. 

آقاولی در پاسخ به این سوال که گفته‌ می‌شد داوران کشتی گرایی از قضاوت در ادامه مسابقات محروم شده‌اند، افزود:

بعد از کشتی گرایی هم دیدم که داوران آن کشتی قضاوت می‌کردند و فکر نکنم محروم شده باشند.

داور درجه یک بین المللی کشتی ایران هم‌چنین در پاسخ به سوالی درباره ابهام در قضاوت داور کشتی قاسم‌پور و سعدلله یف در لحظات پایانی مسابقه، گفت:

در کشتی کامران قاسم‌پور، داور باید اجازه می‌داد چندثانیه بگذرد و بعد سوت بزند. در این حالت هم قبل از سوت، باید با گفتن کلمه اکشن، کشتی گیر را به فعالیت دعوت‌ کند. چون طبق قانون وقتی کشتی‌گیری سر و گردن را می‌گیرد، باید ۵ ثانیه به او وقت بدهند تا فن‌اش را اجرا کند و اگر نتوانست، داور به کشتی‌گیر مجری فن اشاره می‌کند و بعد سرپا می‌دهد. 

او افزود:

اما این داور هر بار که سعدلله اف دستش را بلند می‌کرد، سرپا می‌داد و کشتی را قطع می‌کرد که نشان می‌دهد داور تحت تاثیر نام عبدالرشید قرار گرفته بود. از طرفی هم کشتی ورزش لحظه‌ها و ثانیه‌هاست و از تک تک لحظات آن در ۶ دقیقه باید استفاده کرد. همان‌طور که در المپیک توکیو، گیبل استیوسون آمریکایی در یک ثانیه پایانی پتریاشویلی را خاک کرد و قهرمان شد، پس کشتی ورزش ثانیه‌هاست‌. این ثانیه‌ها همیشه تاثیرگذارند و گاه این موارد باعث چنین اتفاقاتی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *